afbeelding

Wat is een kraanmachinist?

Een kraanmachinist is iemand die verantwoordelijk is voor de besturing van verschillende zware machines. Dit kan gaan om hijskranen, graafmachines, maar bijvoorbeeld ook om shovels. Vaak vindt de bediening van de kraan plaats in cabine van de machine, maar een kraanmachinist kan ook op de grond te vinden zijn, waar hij of zij de kraan met behulp van radiografische besturing bedient.

Wat doet een kraanmachinist?

Zoals gezegd, houd je je als kraanmachinist bezig met het werken met verschillende soorten kranen. Meestal vinden deze werkzaamheden plaats bij bouwprojecten waarvoor zware en grote materialen benodigd zijn, die van plek naar plek moeten worden verplaatst. Maar dit is niet het enige waar je je als kraanmachinist mee bezighoudt. Veiligheid is bij het werken als kraanmachinist van groot belang. Als kraanmachinist ben je dan ook verantwoordelijk voor het op de juiste manier bevestigen van de verschillende materialen. Pas wanneer dit helemaal veilig en in orde is, is het tijd voor het verplaatsen van de materialen.

Naast het bevestigen en verplaatsen van verschillende materialen, hou je je als kraanmachinist (mogelijk) bezig met de volgende werkzaamheden:

 • Onderhoud en reinigen van de verschillende materialen
 • Beheren en checken van procedures
 • Eventuele storingen signaleren en waar mogelijk oplossen
 • Verschillende graafwerkzaamheden
 • Grondwerkzaamheden bij het aanleggen van wegen
 • Laden en lossen van schepen
 • Egaliseren van oppervlakken

Wat moet je kunnen als kraanmachinist?

Er zijn verschillende competenties die belangrijk zijn, wanneer je aan de slag wil als kraanmachinist. Allereerst staat veiligheid voor een kraanmachinist te allen tijde voorop. Het is dan ook belangrijk dat je nauwkeurig werkt en met een zekere professionaliteit beschikt, om deze veiligheid te kunnen waarborgen. Ook verantwoordelijkheid speelt hierin een grote rol. Als kraanmachinist ben je immers verantwoordelijk voor zowel de veiligheid voor de omgeving als de veiligheid van collega’s en andere aanwezige mensen.

In het verlengde hiervan moet je als kraanmachinist een goed ruimtelijk inzicht hebben. Om de verschillende materialen op de juiste manier van A naar B te krijgen, is het belangrijk dat je een goed gevoel voor diepte hebt en de omgeving goed in weet te schatten. Op deze manier zorg je ervoor dat de hijswerkzaamheden op een veilige manier kunnen worden uitgevoerd.

Ook goede communicatie is voor een kraanmachinist erg belangrijk. Je werkt als kraanmachinist namelijk veel samen met andere mensen, als een rigger en een grondwerker. Om deze samenwerking voorspoedig te laten verlopen, zijn goede communicatieve vaardigheden van groot belang. Op deze manier voorkom je onduidelijkheden en zorg je ervoor dat het bouwproject op een vlotte en veilige manier blijft verlopen.

Hoe word je kraanmachinist?

Om kraanmachinist te kunnen worden, heb je een opleiding nodig. Er zijn verschillende mbo-opleidingen die geschikt zijn voor het worden van kraanmachinist. Dit zijn:

 • Machinist GWW 
 • Machinist grondverzet 
 • Machinist wegenbouw 
 • Machinist hijswerk

Naast het feit dat je de benodigde opleiding gevolgd moet hebben, is in de meeste gevallen een groot rijbewijs en een hijsbewijs verplicht.

Kraanmachinist worden via SNEL Uitzendbureau

Ben jij enthousiast geworden over het werk als kraanmachinist? Bij SNEL Uitzendbureau hebben we regelmatig meerdere vacatures voor het werk als kraanmachinist. Dit kan variëren van het werken op een minikraan tot grote projecten in de Eemshaven. Lijkt het jou wel wat om als kraanmachinist aan de slag te gaan? Meld je dan meteen bij ons aan of neem een kijkje tussen onze verschillende vacatures.

Reacties zijn gesloten

Uploading
Spring naar toolbar